donderdag 19 april 2012

Individuele evaluatie Laura

Groepsproces

De opstart van onze opdracht is wat moeizaam verlopen en daardoor zijn we langzamer en later van start gegaan dan wat we gewild hadden. Dit kwam doordat Judith en ik niet daadkrachtig genoeg waren om medestudenten te wijzen op het plan van aanpak en de inhoud van de opdracht. Ik heb geleerd dat ik eerder en duidelijker mijn verwachtingen aan moet geven naar klasgenoten en krachtiger moet handelen om het groepsproces en de opdracht draaiende te houden.

Gelukkig kunnen Judith en ik erg goed samenwerken en dus hebben wij de afgelopen twee weken keihard gewerkt aan de opdracht. Ik ben trots op het resultaat. Ik denk dat wij een goed product hebben geleverd in zo'n korte tijd.

Inhoud

Inhoudelijk gezien is mijn referentiekader vergroot tijdens deze opdracht. Door het onderzoek kijk ik nu met andere ogen naar deze film en naar films in het algemeen. Ik heb veel affiniteit met het vak en dus heb ik theoretisch gezien weinig geleerd. Wel vond ik het leuk om te leren hoe de verschillende vormen van animatie gemaakt worden en sprak de les die Guido daarover gegeven heeft, ook met voorbeelden hoe je dit praktisch kan inzetten in de klas, mij erg aan.

Al met al een inspirerende en leuke opdracht!


Groeps evaluatie

Groeps evaluatie


Wij zijn twee harde werkers, dat hebben we tijdens het proces wel laten zien. Daarentegen is ook gebleken dat we onze zakelijk kant in het groepsproces nog verder moeten ontwikkelen.
We kunnen goed samenwerken en zijn tijdens onze afspraken elke keer met sprongen vooruit gegaan.
Achteraf hadden we ons plan van aanpak al veel eerder moeten maken, dit is een leermoment voor de volgende keer.

Tijdens ons theoretisch onderzoek hebben we in het begin moeite gehad met het vinden van informatie. Na goed zoeken hebben we toch enkele bronnen gevonden. Door de bronnen nader te onderzoeken kwamen we achter steeds meer feitjes. De film sprak ons in het begin niet zo aan, maar naar mate het onderzoek vorderde werden we steeds etnhousiaster en geboeider.

De praktijk les hebben we niet gemaakt aangezien we met z'n tweeën over bleven en de opdracht van Guido mochten verlichten. Dit was fijn, maar we hebben al onze energie en tijd goed kunnen besteden aan de andere deelopdrachten.

Een leuke en leerzame opdracht!

Judith & Laura

Individuele evaluatie: Judith

Groepsproces

Ik heb tijdens deze opdracht veel geleerd over het samenwerken in een groep. Gebleken is dat ik beter op mijn strepen moet gaan staan en aan moet leren geven wat ik van een klasgenoot verwacht.
Doordat ik en Laura niet zakelijk genoeg waren hebben we de afgelopen twee weken super hard moeten werken aan de opdracht om zo onze achterstand in te halen.

Een goede tip was dan ook dat we gewoon een plan van aanpak moesten gaan maken, zodat we een stok achter de deur hadden bij onze zakelijke houding. Achteraf hadden we dit dus veel eerder moeten doen.

Inhoud

Tijdens deze opdracht heb ik veel geleerd over animatiefilms en alle mogelijk heden die deze films met zich mee brengen in het onderwijs.
De theorie van Parsons heb ik nu voor een tweede keer gebruikt en daar krijg ik dan ook steeds meer inzicht in.
Het leuke aan KO vind ik dat drama, beeldende vorming en muziek met elkaar gecombineerd worden, echt een verrijking voor het onderwijs.

In de toekomst wil ik dan ook zeker met multimedia in de klas aan de slag.





Bronvermelding


http://horrordigest.blogspot.com/2011/03/rango-and-vacation-blues.html


 


http://www.ugo.com/movies/why-rango-is-the-best-animated-film-of-the-year


 


http://damngoodcup.com/rango-movie-review-brilliant-near-perfect-pop-art


 


http://www.xead.nl/rango-film-met-johhny-depp


 


http://www.newsinfilm.com/2011/03/04/rango-movie-review/


 


http://en.wikipedia.org/wiki/Man_with_No_Name


 


http://www.google.nl/search?hl=nl&sugexp=frgbld&cp=7&gs_id=v&xhr=t&q=fear+and+loathing+in+las+vegas&bav=on.2%2cor.r_gc.r_pw.r_qf.%2ccf.osb&biw=1366&bih=677&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=1J6AT-PnD8_68QPFsOCoBg#um=1&hl=nl&tbm=isch&sa=1&q=fear+and+loathing+in+las+vegas+johnny+depp&oq=fear+and+loathing+in+las+vegas+johnny+depp&aq=f&aqi=g1&aql=&gs_l=img.3..0.6500l10758l0l11057l14l14l1l10l10l0l120l230l2j1l3l0.frgbld.&pbx=1&fp=1&biw=1366&bih=677&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&cad=b


 


http://popwatch.ew.com/2011/03/06/the-top-six-rango-riffs-on-classic-movies/


 


http://www.google.nl/#hl=nl&output=search&sclient=psy-ab&q=David+Lynch&oq=David+Lynch&aq=f&aqi=g10&aql=&gs_l=hp.3..0l10.747l5236l1l6026l13l13l1l2l2l0l133l647l8j2l10l0.frgbld.&psj=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&fp=c8fa6d9a11f335b2&biw=1280&bih=709


 


http://issuu.com/eye_film/docs/wat_is_film_junior?mode=embed&layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Flight%2Flayout.xml&showFlipBtn=true

presentatie

Inleiding

Judith verteld over het de opstart van de groep, de opzet van de opdracht en het plan van aanpak.
Trailer kijken

Inhoudelijk onderzoek

Laura: relatie beeldcultuur
Judith: Doel, visie boodschap
Judith: karakters dieren in de film
Laura: personages uit andere films
Judith: Filmpje The making of
Judith: woestijn
Laura: Start wars
Judith: There will be blood (licht)

Fragment uit de film

Theorieles

Filmpje silly walks kijken.
Laura legt uit over film.

Kijkwijzer

Judith korte uitleg over de twee kijkwijzers

Afsluiting

Laura evalueert.



woensdag 18 april 2012

Wat is het fijn om om 01.00 uur klaar te zijn.

Zo dat was weer een pittige avond!- alles netjes op volgorde gezet.
- Stukje over de Wizzar Of Oz bij Beans kostuum toegevoegd.
- Roy kijkwijzers laten maken en geplaatst.
- belichting en cameravoering geplaatst.
- al mijn stukken nagelezen en aangeplaatst.
- bronnen bij ieder stuk geplaatst.

Ik ben op en kan niet meer. Laura jij ook mega goed gewerkt! Tot morgen!

Gr Judith

Woensdag 18 april

Hee Judith!


Wat ben je super bezig! De kijkwijzers zien er goed uit! Ik zal ze zo gaan beantwoorden... Alleen vroeg ik mij af of de kijkwijzer uit een minimaal aantal vragen moest bestaan. Ik vraag me af of ze nu niet te kort zijn... Maar verder goed gedaan!


Ik heb net de theorieles op de blog gezet. Laat me even weten wat je ervan vindt, ik ben benieuwd! Maar wat is het veel werk... Ik vind het allemaal zo interessant en leuk om te doen maar er gaat echt veel tijd in zitten. Het schrift dat naast mijn computer ligt en waar ik al mijn aantekeningen en gedachtespinsels op los laat is inmiddels al helemaal onder gekrabbeld. Ik moet nu nog een paar stukken afronden over de muziek, belichting en cameravoering en dan ben ik klaar. 


Ik ben ook zo benieuwd naar alle presentaties van de andere groepen! Maar nu ga ik snel weer verder... We keep in contact!


Groetjes! Laura

Theorieles



Theorieles:

Doelgroep:
bovenbouw
Vakgebied:
kunstzinnige oriëntatie
Onderwerp: 
Theorie met betrekking tot het beschouwen van de film en daarin vooral kijken naar de beeldaspecten kleur en licht en hoe dit terug is te zien met betrekking tot de karakters en decors.
Beginsituatie:
De leerlingen zijn bekend met animatiefilms en hebben de film Rango gezien. Ook hebben de leerlingen kennis vernomen van het medium ‘film’ doordat dit al behandeld is in een eerdere les aan de hand van de informatiefolder voor jongeren van het Film Instituut Nederland ‘Eye’. Hierin is o.a. de werking van film en het ontstaan daarvan uitgelegd. Hier de link naar de digitale versie: http://issuu.com/eye_film/docs/wat_is_film_junior?mode=embed&layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Flight%2Flayout.xml&showFlipBtn=true
Lesdoel:

-   De leerlingen leren te beschouwen volgens een analyseschema voor kunstbeschouwing. Op die manier wil ik in gesprek met de kinderen de film kort beschouwen en de leerlingen bekend maken met de vaktermen.
-   De leerlingen leren gericht naar een bepaald beeldaspect te kijken, in dit geval de beeldaspecten kleur en licht, en kunnen verwoorden wat voor effect dit heeft voor de film.
-   De leerlingen leren hoe de bovenstaande beeldaspecten zijn toegepast op de personages in de film.
-   In gesprek met de leerlingen wil ik volgens de 5 ontwikkelingsfasen van Parson praten met de kinderen over het fragment uit de film waar de kijkwijzer over gaat, om er zo achter te komen op welke wijze zij dit stukje film beschouwen.

Inleiding:
Ik heb met vijf kinderen afgesproken, zonder dat de andere kinderen daarvan afweten, dat ze aan het begin van de les het fragment uit de film dat centraal staat tijdens de lessen kort naspelen. Aan het begin van de les komt één leerling de klas een beetje schuchter binnen gelopen (Rango). Om de beurt staat er een andere leerlingen op en lopen die ‘raar’ door de klas terwijl ‘Rango’ hem nadoet. Met dit kleine toneelstukje hoop ik de betrokkenheid van de leerlingen te vergroten. Vervolgens laat ik op www.youtube.com een kort filmpje zien; ‘The ministry of silly walks’ van Monty Python, een Britse komediegroep. Ik vraag de leerlingen de overeenkomsten en verschillen te verwoorden en vertel dat filmmakers hun inspiratie uit allerlei bronnen halen.

Aan de hand van het analyseschema voor kunstbeschouwing dat in de PowerPoint staat die ik aan de kinderen op het Digibord laat zien, analyseer ik de film kort met de kinderen. Ik loop alle begrippen langs om de kinderen om de kinderen hier betekenis aan te geven en ze bekend te maken met de vaktermen. Daarnaast bespreek ik klassikaal wat van toepassing is op de film Rango.

Vervolgens leg ik uit wat beeldaspecten zijn en vertel ik dat we er vandaag twee gaan behandelen: kleur en licht.
Aan de hand van de PowerPoint, waarin ik theoretische uitleg geef over deze beeldaspecten aan de hand van afbeeldingen, leg ik uit welke aspecten daaronder vallen (denk aan primaire, secundaire, warme, koude, functionele, symbolische en expressieve kleuren en soorten licht als tegenlicht, meelicht, zijlicht, strijklicht, Clair-obscul en de gevolgen van licht zoals eigen schaduw en slag schaduw.) . Ik laat de kinderen deze verschillen zien en daag ze uit hier voorbeelden van te zoeken in de klas zodat ze dit laten kunnen toepassen op de film.
Kern:
We bekijken het fragment uit de film dat de leerlingen ook gaan gebruiken voor het maken van de kijkwijzer. Vervolgens zet ik een aantal vragen op het Digibord (volgens de theorie van Parsons) en vraag de leerlingen in tweetallen te overleggen en zo tot antwoorden te komen op deze vragen. Dit om het samenwerkend leren te stimuleren en al de kinderen de ruimte te geven om te praten, om zo de spanningsboog optimaal te houden. Daarna bespreken we deze vragen klassikaal, om erachter te komen op welke wijze zij dit stukje film beschouwen.
Vervolg:
Nu vraag ik de leerlingen of ze hun nieuw verworven kennis over de beeldaspecten kleur en licht, terug kunnen vinden in dit fragment uit de film. Wat zien ze terug in de personages en het decor?
Afsluiting:
Ik evalueer de les met de kinderen. Wat hebben ze vandaag geleerd? Heeft deze les ze anders doen kijken naar de film Rango? Vonden de kinderen het een moeilijke, makkelijke leuke, interessante of eenvoudige les? Etc.

Analyseschema voor kunstbeschouwing:

Inhoud
Voorstelling
Verhaal, onderwerp, thema, sfeer, titel.

Boodschap
Visie

Abstrahering
Figuratief – realistisch, geïdealiseerd, geabstraheerd, gedeformeerd, non- figuratief, abstract.
Vorm
Middelen
Materiaal, licht (lichtsoort/lichtrichting), kleur (kleursoorten/kleurcontrasten), ruimte (ruimtelijkheid/ruimtesuggestie), vorm (vormcontrasten).

Samenhang
Compositie (compositiegrondvormen/gevolgen van ordening: statisch/dynamisch).
Functie
Doel
Levensbeschouwelijk, esthetisch, politiek, economisch, educatief, vermaak.

dinsdag 17 april 2012

kijkwijzer

Hoi Laura,

Vandaaf heb ik eerst naar de lessen gekeken op de site van Guido en vervolgens ben ik verder gegaan met mijn kijkwijzers.
Ik heb de twee kijkwijzers op de blog geplaatst met de fragmenten. Het is me niet gelukt op de fragmenten uit de film te knippen, dus heb ik de tijden op de kijkwijzer aangegeven.
De kijkwijzers heb ik via scribd.com als pdf bestand op de blog gezet, zodat iedereen het kan gebruiken en uit kan printen.
Mijn vraag aan jou is of jij als proefpersoon de kijkwijzers een keer wilt beantwoorden? Dit moet namelijk ook :)

Groetjes Judith

Ondersteunend materiaal


Theorie beeldaspecten kleur & licht:

Beeldaspecten =      De onderdelen waaruit een beeld is opgebouwd. De verschillende                                   manieren waarop je als maker iets kan vertellen met beelden.

De belangrijkste beeldaspecten zijn:

Licht, kleur, ruimte, vorm, structuur en compositie.

Daaronder vallen verschillende categorieën. Wij nemen de beeldaspecten licht en kleur onder de loop:

Kleur:


<!--[if !vml]--><!--[endif]-->Dit is de kleurencirkel van Itten. In het midden zie je de drie primaire kleuren. In de tweede ring zie de je drie secundaire kleuren en in de buitenste ringen zie je primaire, secundaire en tertiaire kleuren.

Primaire kleuren
Rood, blauw, geel.
Secondaire kleuren
Menging van twee primaire kleuren.
Voorbeeld: rood + geel = oranje
                     Geel + blauw = groen
                     Blauw + rood = paars
Warm – koud kleurcontrast
Warme kleuren: geel, oranje, rood, paars etc.
Koude kleuren: Blauw, groen, wit etc.
Functionele kleuren
Het gebruik van kleur heeft een functie; rood in een stoplicht betekend stoppen en groen betekend rijden. Maar de kleur groen van het bordje van de nooduitgang betekend de veilige uitweg.
Symbolische kleuren
Aan kleuren wordt een diepere betekenis toegekend. Deze betekenis verschilt per cultuur.
Expressieve kleuren
De kleuren die worden gebruikt drukken de stemming en de sfeer uit.

Licht:

Meelicht, tegenlicht, zijlicht
Deze termen geven de richting van het licht aan.
Kunstlicht
Licht die afkomstig is van lampen en kaarsen. Deze lichtval, die vaak binnen en ’s avonds te zien is, is anders dan die van natuurlijk licht.
Natuurlijk licht
Lichtval die afkomstig is van de zon.
Clair-obscur
Dit is een techniek waarbij de licht-  donkercontrasten sterker worden uitgebeeld dan ze in werkelijkheid zijn. Hierdoor krijg je een <!--[if !vml]--><!--[endif]-->dramatisch effect.

 










Eigen schaduw
De schaduw die op het object zelf valt. Bijvoorbeeld: als je met je gezicht in de zon staat dan is je voorkant licht en je rug is donkerder; daar is schaduw.
slagschaduw
De schaduw van een object op de ondergrond of achtergrond. Bijvoorbeeld: als je vervolgens achter je op de grond kijkt, zie je jouw schaduw op de grond. Dat is de slagschaduw.

Foutjes in de film

- In de Mojavewoestijn staan geen saguaro-catussen. Die komen alleen voor in de Sonorawoestijn.

- Rango ademt op het raam van zijn apuarium waardoor dit beslaat en mistig wordt. Dit is echter niet mogelijk omdat kameleons koudbloedige dieren zijn. 

maandag 16 april 2012

maandag

ZOZO,

Daar zat ik dan weer uren aan onze blog. Het is leuk, maar ook wel erg vermoeiend. Ik heb het stuk over de woestijnen, het kostuum van Beans en het stuk doel-visie geplaatst. Inmiddels ben ik ook al goed van start gegaan met mijn kijkwijzer.
Ik heb de data van de geplaatste berichten aangepast, zodat ieder onderwerp netjes onder elkaar te zien is.
Morgen gaan we nog even knallen!

Gr Judith

Kijkwijzer uitleg

Kijkwijzer


Uitleg:
Deze kijkwijzer is gemaakt voor bovenbouwgroepen en zijn toepasbaar op de fragmenten die bovenaan de kijkwijzer aangegeven staan.
De opdrachten kunnen gemaakt worden nadat de kinderen de fragmeneten gezien hebben. De fragmenten kunnen individueel of in tweetallen gemaakt worden.

Materialen:
Geprinte versie van de kijkwijzer, pen, digibord, dvd en de link naar deze blog voor de fragmeneten.

Lesdoelen:
Kijkwijzer 1: De leerlingen weten aan het eind van de les wat immiteren is en wat camoufleren is.
Kijkwijzer 2: De leerlingen weten aan het eind van de les welke invloed het kleurgebruik heeft op het vormgeven van een landschap.

zondag 15 april 2012

Procesverslag 2

15 april 2012

Vandaag zijn we bij Laura thuis aan de slag gegaan.
We zijn begonnen met het nogmaals doorlezen van de opdracht en opnieuw een verdeling van alle punten gemaakt.
- karakters
- decor
- kostuums
- muziek
- belichting
- cameravoering
- montage
De informatie die we al hadden gevondden hebben we hergeschikt onder deze kopjes.

Vervolgens zijn we druk gaan zoeken naar informatie op internet, in resensies en in intervieus. Terwijl we elkaar ook konden raadplegen is ieder voor zich met een specifiek doel aan de slag gegaan. Op die manier kregen we snel veel concrete informatie op papier en zijn we veel te weten gekomen.

Hoe verder we komen in dit onderzoek hoe boeiender het wordt. Zo hebben we vandaag ook een paar leuke ontdekkingen gedaan.

We zijn nu geïnspireerd om weer verder aan de slag te gaan en kunnen het onderzoek af gaan ronden.

Dinsdag 17 april komen we weer bij elkaar.


zaterdag 14 april 2012

Kijkwijzer 1 Rango

Kijkwijzer 1 Rango

Fragment voor kijkwijzer 1

Kijkwijzer 1: antwoorden Roy Lamboo

Startvragen
Heb je de film gezien waaruit dit fragment komt?
ja

Waar loopt Rango in dit fragment?
In een western dorpje.


Onderzoeksvragen
Wat doet Rango in dit fragment?
Hij probeert te integreren en doet andere dieren na.


Analyse  vragen
Waarom probeert Rango zich te camoufleren (schudkleur)?
Om zich aan te passen en geaccepteerd te worden.


Speculatieve vragen
Hoe zou Rango zich volgens jou het beste kunnen camoufleren (schudkleur)?
Door dezelfde kleding aan te trekken als de andere bewoners van het dorp en met een accent te gaan praten.

Vragen die leiden tot een oordeel
Is het verstandig om andere dieren na te doen?
Soms wel om gevaarlijke situaties uit de weg te gaan.

Kijkwijzer 1: antwoorden Roy Lamboo

Startvragen
Heb je de film gezien waaruit dit fragment komt?
ja

Waar loopt Rango in dit fragment?
In een western dorpje.


Onderzoeksvragen
Wat doet Rango in dit fragment?
Hij probeert te integreren en doet andere dieren na.


Analyse  vragen
Waarom probeert Rango zich te camoufleren (schudkleur)?
Om zich aan te passen en geaccepteerd te worden.


Speculatieve vragen
Hoe zou Rango zich volgens jou het beste kunnen camoufleren (schudkleur)?
Door dezelfde kleding aan te trekken als de andere bewoners van het dorp en met een accent te gaan praten.

Vragen die leiden tot een oordeel
Is het verstandig om andere dieren na te doen?
Soms wel om gevaarlijke situaties uit de weg te gaan.

Kijkwijzer 2: antwoorden Roy Lamboo

Startvragen
Heb je de film gezien waaruit dit fragment komt?
ja

Waar loopt Rango in dit fragment?
In een western dorpje.


Onderzoeksvragen
Wat doet Rango in dit fragment?
Hij probeert te integreren en doet andere dieren na.


Analyse  vragen
Waarom probeert Rango zich te camoufleren (schudkleur)?
Om zich aan te passen en geaccepteerd te worden.


Speculatieve vragen
Hoe zou Rango zich volgens jou het beste kunnen camoufleren (schudkleur)?
Door dezelfde kleding aan te trekken als de andere bewoners van het dorp en met een accent te gaan praten.

Vragen die leiden tot een oordeel
Is het verstandig om andere dieren na te doen?
Soms wel om gevaarlijke situaties uit de weg te gaan.

vrijdag 13 april 2012

rango

Cacti literally walk (like the last march of the ents!) across the desert, searching for water,
http://appleandorion.com/2011/03/05/strangers-dont-last-long-here-rango/

Kijkwijzer 2 Rango

Kijkwijzer 2 Rango

Welcome to Dirt

vrijdag

Hoi Laura,

De blog is even opnieuws ingedeeld, zodat alles goed te vinden is. Ik heb mijn motivatieverslag ook op de blog gezet en heb het filpje van de trailer bij het inhoudelijk onderzoek geplaats.

Tor morgen!

Gr Judith

Fragment voor kijkwijzer 2 'Rango' Trailer

Motivatieverslag Judith Rutten

Creativiteit is er bij mij thuis met de paplepel ingegoten. Van jongs af aan maakte ik met mijn verjaardag al traktaties voor de hele klas, zodat ik iets speciaals kon geven. Mijn moeder is zelf erg creatief en met haar heb ik dan ook uren aan tafel zitten knutselen met verschillende materialen. Krimpi dimpi, klei, brooddeeg, schilderen, vouwen en kaarten maken, alles hebben we wel geprobeerd.
Later is mijn creatieve kant meer op de achtergrond komen te staan, omdat ik me meer ging interesseren in sport. Hier heb ik op de middelbare school veel tijd aan besteed en uiteindelijk heb ik dan ook de ALO gedaan. Op de middelbare school werd mijn liefde voor dans en muziek steeds groter en daardoor heb ik ook meegedaan aan verschillende dansvoorstellingen en musicals.
Op de ALO ben ik dan ook mee gaan dansen bij de ALO dance squat en daar hebben we veel dansen gemaakt voor verschillende grote optredens en wedstrijden.

Voor Kunstzinnige Oriëntatie moeten we nu een ICT opdracht maken met betrekking tot een animatiefilm. Ik heb erg veel zin in de opdracht aangezien ik het maken van een blog erg leuk vind. Het creëren en maken van dingen vind ik een boeiend proces. Het afgelopen schooljaar heb ik voor het eerst een blog gemaakt en er ging echt een wereld voor mij open, er zijn zoveel mogelijkheden. Ik heb dan ook besloten dat ik onze blog aan wil gaan maken.

Ik ben zelf niet echt een filmfanaat, dus daar zie ik wel een klein obstakel voor deze opdracht. Daarnaast weet ik wel wat van kunst, maar ik ben nog niet echt een kunstliefhebber, “misschien ben ik dat wel na deze opdracht.”.
Ik denk dat ik van deze opdracht erg veel ga leren met betrekking tot beeldaspecten en alle verschillende mogelijkheden die er zijn in de klas met computers.

De film die wij uitgekozen hebben heet Rango. In eerste instantie leek mij dit niet de leukste film aangezien de trailer mij  niet meteen pakte. Toen ik de film voor het eerst bekeek vond ik hem al iets leuker en merkte ik op dat er ook veel volwassen humor in de film aanwezig was. Ik heb de film later nog een keer helemaal bekeken, maar dan Nederlands gesproken en toen vielen mij steeds meer dingen op.
Tijdens de film heb ik steeds foto’s gemaakt van grappige momenten, zodat we deze kunnen gaan gebruiken voor de opdrachten.
Daarnaast vond ik de uitleg over de dierkeuze ook erg boeiend, hier willen we ook ik mee gaan doen op onze blog.

Kijkwijzer 2: antwoorden Roy Lamboo

Startvragen
In welke omgeving denk je dat de film zich afspeelt?
In een woestijn in Amerika.

Ben jij wel eens in zo’n omgeving geweest?
Nee nog nooit.

Onderzoeksvragen
Waar herken je een woestijnlandschap aan?
Aan de droogte  en aan de cactussen.

Wat voor kleuren hebben de filmmakers gebruikt in de landschappen?
Veel zandkleuren en bruintinten.


Analyse  vragen
Het is warm in de woestijn en de zon schijnt fel, aan welke kleuren  kun je dat in de film zien?
Aan de blauwe lucht en aan het wit van de zon.


Speculatieve vragen
Wat voor kleuren zouden de filmmakers gebruikt hebben bij een film die zich afspeelt in het bos?
Groen en bruin.


Vragen die leiden tot een oordeel
Wat is de invloed van het kleurgebruik in de film Rango?
Het geeft een bepaalde sfeer, een westernsfeer. De rood van Rango zijn shirt, geeft aan dat hij echt totaal anders is als de omgeving waarin hij belandt is.

woensdag 11 april 2012

Motivatie Laura van Elteren

Ik heb altijd al een grote interesse gehad in de beeldende vakken omdat ik zelf graag creatief bezig ben. Ik ben visueel ingesteld en houd van kunst, cultuur en alles wat daarmee te maken heeft. Zelf teken ik graag en op de middelbare school heb ik het vak ‘kunst’ gekozen om eindexamen in te doen. Daar heb ik de mogelijkheid gehad om mijn eigen kennis en vaardigheden te ontwikkelen en ik merk dat ik daar vandaar de dag nog profeit van heb. Doordat bijvoorbeeld de theorie die in de lessen besproken werd al bekend was bij mij.

Dat deze opdracht voor het van Kunstzinnige Oriëntatie te maken heeft met animatie en ICT had ik niet verwacht en is dus een uitdaging voor mij. Nog niet eerder heb ik met deze bril gekeken naar animatiefilms en deze gekoppeld aan de beeldcultuur. Met het maken van een blog was ik al bekend, want aan het begin van dit jaar heb ik onder leiding van onze docent Guido Paap samen met een klas een postmodernistisch toneelstuk gemaakt naar het boek ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ van Roald Dahl. Dit was een erg leuke en leerzame ervaring en iedereen was erg trots op het resultaat. Tijdens dit project heb ik al met een andere bril gekeken naar een film en een verhaal en heb ik me al verdiept in alle facetten die hierbij aan bod komen zoals decor, kostuums, muziek etc.

In deze opdracht zie ik een nieuwe uitdaging waarin ik nieuwe kennis en vaardigheden kan opdoen. Ik wil nieuwe inzichten werven zodat ik mijn kennis en vaardigheden op een andere manier kan belichten en inzetten. Ik wil inspiratie opdoen voor lessen in de klas, zodat ik vakoverstijgend kan werken met animatie als bron en middel. Ik wil mijn eigen technische inzichten en vaardigheden vergroten en me laten inspireren hoe ik ICT en nieuwe media in mijn lessen kan verwerken zodat ik kinderen deze andere kant van kunstzinnige oriëntatie kan meegeven. Ik verwacht dat ik straks met andere ogen naar animatiefilms zal kijken! 

maandag 9 april 2012

Procesverslag 1

9 april 2012

Vandaag hebben Judith en ik samen aan de opdracht gewerkt bij Judith thuis. Onder het genot van een kopje thee hebben we eindelijk wat meer grip gekregen op de opdracht. We hebben besloten om vanaf nu elke keer dat we aan de opdracht gewerkt hebben even een kort verslagje op de blog te zetten van hoe het proces verloopt. Hierbij dus ons eerste procesverslag.

Helaas hebben we vandaag besloten om met z'n tweeën verder te werken aan deze opdracht, aangezien we geen reactie van Marisca hebben ontvangen nadat we haar middels een berichtje op de blog gevraagd hebben of het haar lukt om volgens ons plan van aanpak mee te werken aan de opdracht. We hebben nu dus opnieuw de taken verdeeld en dus het plan van aanpak aangepast. In overleg met Guido hebben we besloten om één les te laten vallen omdat we de opdracht nu maar met z'n tweeën doen. We hebben ervoor gekozen om de praktijkles te laten zitten.

Het was prettig dat we beide de film hadden bekeken en wat inhoudelijk onderzoek hadden gedaan. Waar we het gelijk over eens waren is dat we onze doelgroep moeten aanpassen. Vooraf hadden wij de middenbouw in gedachte, maar na het zien van de film kiezen wij toch echt voor de bovenbouw. Wij vonden er namelijk nogal enge scènes in zitten.

Het is altijd even zoeken naar een effectieve manier van werken maar al snel hadden we wat dingen op papier, nieuwe informatie gezocht en weten we nu waar we de komende dagen mee aan de slag kunnen.

Plan van aanpak 2


Datum
 5 april
Keuze film
7-8 april
Film kijken

Marisca
Inhoudelijk onderzoek: doel
Verbanden beeldcultuur: voorwerk
Kijkwijzer: vragen inventariseren

Judith
Inhoudelijk onderzoek: visie
Verbanden beeldcultuur: voorwerk
Praktijkles:  inventariseren

Laura
Inhoudelijk onderzoek: boodschappen
Verbanden beeldcultuur: voorwerk
Theorieles: inventariseren
9 april
Samen komen bij Judith

Marisca was niet aanwezig en we hebben niks van haar gehoord, daarom hebben we er voor gekozen om met z’n tweeën door te gaan. De taakverdeling moet aangepast worden.

Verbanden beeldcultuur: concreet maken, op papier zetten en op de blog plaatsen.

Kijkwijzer: maken
10-13 april
Judith
kijkwijzer: eerste versie maken.
Inhoudelijk onderzoek: doel/ visie / boodschapen.
Dieren:  vergelijking op de blog zetten + hoofdpersonen uitwerken.

Laura
Theorieles: eerste versie maken.
Inhoudelijk onderzoek: beeldcultuur
14 april
Samen komen bij Laura

De twee lessen evalueren en aanpassen.
14-16 april
2 lessen af en op de blog plaatsen.
19 april
18.30 uur presentatie voorbereiden
20.30 uur presenteren